Mormoonse tempel in Zoetermeer bij Den Haag

  • Zijn er voorwaarden om een mormoonse tempel binnen te gaan?
  • Is iedereen welkom in de mormoonse kerk?
  • Waar kan ik een mormoonse kerk in de buurt vinden?
  • Kan ik een mormoonse kerk bezoeken?

Mormonen maken een duidelijk verschil tussen hun kerkgebouwen en hun tempels. Een kerk is een gemeenschapshuis waar men op zondag bij elkaar komt om samen van het avondmaal te nemen en lessen te volgen. Kerkgebouwen worden vaak ook door de week gebruikt voor andere activiteiten zoals voor het jeugdwerk, de jongerenwerking (voor tieners), voor de leden enz…

Mormoons kerkgebouw ZoetermeerKerkgebouwen zien er niet speciaal uit. In grotere wijken is het meestal een eigen gebouw, waar je enkele kenmerken hebt die je er kunnen op wijzen dat hier een kerkgebouw is van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, zoals bijvoorbeeld een bord aan de ingang en een kleine toren. Maar er zijn geen klokken, kruisbeelden of andere typische kenmerken te vinden. In kleinere afdelingen, gemeenten genaamd, komt men soms gewoon bij mekaar in een zaal die men huurt, of heeft men een verdieping in een flatgebouw omgebouwd.

Mormoonse kerken zijn ook binnenin heel sober ingericht. Je zal er soms wat kunstwerken vinden over religieuze thema’s, maar dat is dan ook het enige. In sommige kerkgebouwen kan de kapel waar men het avondmaal viert, snel omgebouwd worden tot sportzaal of leslokalen. In kerkgebouwen primeert dus het functionele.

Iedereen welkom in een mormoons kerkgebouw

Iedereen, mormoon of geen mormoon, is welkom om een kerkgebouw te bezoeken. Op de meetinghouse locator kan je zoeken welke kerk het dichts bij jou is. Daar zie je meteen wanneer de zondagsdiensten plaats vinden. Je kan altijd op dat moment langsgaan en contact zoeken met de leden die je met open armen zullen ontvangen (sommige bezoekers schrikken zelfs van de hartelijke ontvangst).

Wil je echter het gebouw bezoeken zonder deel te nemen aan een eredienst, dan kan je zeker contact opnemen met de lokale leiding of zendelingen om eens af te spreken. Een rondleiding voor je groep of klas is zeker altijd mogelijk.

Mormoonse tempels zijn het huis van God

Met tempels is het helemaal anders. Mormonen beschouwen de tempel echt als het huis van God. Op iedere tempel vind je dan ook het opschrift De Here Gewijd; Het Huis Des Heren – De Kerk Van Jezus Christus De Heiligen Der Laatste Dagen.

Tempels zijn voor leden van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen dan ook heilige plaatsen. Zij worden gebouwd met de grootste zorg en de meest uitmuntende bouwmaterialen. Een tempel en het omliggend terrein liggen er dan ook altijd piekfijn bij.

Een tempel is niet vrij te betreden. Zelfs louter het feit dat je lid bent van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen is niet voldoende. Een mormoon moet waardig zijn om een tempel te betreden. Daarom moet ieder lid die naar de tempel gaat beschikken over een tempelaanbeveling. Deze krijgt men pas als men een persoonlijk, diepgaand gesprek heeft gehad met twee leiders waarbij gevraagd wordt naar de verschillende geboden die onderhouden moeten worden en de waardigheid van het lid, zoals het betalen van tienden en het onderhouden van het Woord van Wijsheid. Dit moet eens per twee jaar gebeuren. In de tempel dient trouwens iedereen in het wit gekleed te zijn.

Enkel wanneer een nieuwe tempel wordt gebouwd, wordt die enkele weken voor hij ingewijd wordt, opengesteld voor het publiek. Voor vele mensen is dit de enige kans om ooit een tempel van binnen te bekijken. Eenmaal de tempel gewijd is, is hij enkel nog toegankelijk voor waardige leden.

In tempels verstrekt men de hoogste verordeningen zoals een verzegeling 1, begiftiging 2 en plaatsvervangende verordeningen voor dode voorouders.

De Den Haag tempel in Zoetermeer

Mormoonse tempel in Zoetermeer bij Den HaagDe dichtstbijzijnde tempel voor de leden uit België en Nederland bevindt zich in Zoetermeer, vlak bij Den Haag.

De bouw van deze tempel is gestart op 26 augustus 2000 en de tempel werd ingewijd op 8 september 2002 door Gordon B. Hinckley 3. Na de openingslofzang heeft de president de hoeksteen gevoegd en het inwijdingsgebed 4 uitgesproken.

Deze tempel is een kleine tempel met één doopvont en drie zalen (telestiale, terrestriale en celestiale zaal) en twee verzegelruimtes. Verder zijn er enkele kleedkamers en administratieve werkplekken. Er is tevens een wachtzaal en een kantine. Onder de tempel is een parkeergarage.

Wereldwijd zijn er begin 2017 155 tempels in gebruik en zijn er verschillende in aanbouw 5. Nog voor de zomer van 2017 zal er een nieuwe tempel in Parijs geopend worden en de tempel in Rome bereikt ook bijna zijn voltooiing.

Waarom bouwen mormonen tempels?

Bezoek de tempel in Rome

Bezoek de tempel in Parijs aan de binnenkant

Voetnoten

  1. tempelhuwelijk, zie ook hier voor meer uitleg
  2. heilige verbonden die men sluit om later te kunnen terugkeren bij God
  3. Destijds de president van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen
  4. je kan dit hier in het Engels nalezen
  5. De volledige lijst vind je hier

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.