geen koffie, thee of alcohol

  • Waarom gebruiken mormonen geen drugs?
  • Wat is het Woord van Wijsheid?
  • Waarom roken mormonen niet?
  • Mogen mormonen cafeïne drinken?
  • Mogen mormonen chips eten?

 

De Heer heeft een openbaring gegeven aan de profeet Joseph Smith die gekend staat als het Woord van Wijsheid 1. Deze openbaring is een gezondheidswet die enkele algemene bepalingen geeft over gezonde voeding zoals niet te veel vlees eten en kiezen voor de groenten van het seizoen. Verder stelt het Woord van Wijsheid een verbod in op alcohol, tabak, koffie, thee en drugs.

Oorspronkelijk was deze openbaring een aansporing om gezond te leven. Pas later hebben de leiders van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen verdere openbaring ontvangen om deze regel als gebod te vestigen en te verduidelijken dat het voor haar leden niet gepast is koffie, thee, drugs of tabak te gebruiken.

Deze wet gaat inmiddels dan ook verder dan louter een gezondheidswet. Het is tevens een test op gehoorzaamheid. Is men bereid bepaalde zaken op te geven als teken van zijn geloof?

Velen zoeken een verklaring in het feit dat men aan deze producten makkelijk verslaafd kan worden, met alle gevolgen van dien. Verder geloven mormonen dat deze stoffen zo hard op hun geest inwerken dat ze minder open staan voor influisteringen van de Heilige Geest.

 

Cafeïne blijft een twistpunt

Er zijn vele mensen, zowel mormonen als niet-mormonen, die een wetenschappelijke onderbouwing zoeken voor het Woord van Wijsheid. Zo komt men makkelijk uit bij cafeïne als boosdoener. Er zijn dan ook heel wat mormonen die menen dat het Woord van Wijsheid automatisch een verbod in houdt op cafeïne. Kerkleiders hebben echter reeds verklaard dat er niets expliciet geopenbaard werd over het gebruik van deze opwekkende stof. Desalniettemin waarschuwt het Woord van Wijsheid eigenlijk voor overvloedig gebruik van eender wat.

Deze gezondheidswet bouwt voort op de Bijbelse vermelding dat ons lichaam een tempel is en dat als “Zo iemand Gods tempel schendt, God zal hem schenden” 2. Dat geldt dus evenzeer voor cafeïne. Er zijn dus heel wat mormonen die geen cafeïnehoudende dranken zullen nuttigen, terwijl er anderen zijn die geen probleem zien in het drinken van cola. Omgekeerd zou cafeïnevrije koffie dan wel mogen, maar algemeen wordt koffie niet gedronken.

 

Grappige situaties

Het blijft een feit dat het vermijden van koffie en thee opvallend is en een typisch kenmerk is voor mormonen. Vaak geeft dit de gelegenheid aan de leden van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen om meer uitleg te geven over hun geloof. Er komen soms ook grappige situaties voor als mensen beginnen denken dat heel wat andere zaken verboden zijn, zodat er ook vragen komen zoals “mogen jullie chips eten?”.

Soms schrikken mensen als mormonen wel een muntthee drinken. Infusies mogen echter wel, dus muntthee, rozenbottel, camillethee enz… mogen wel. Zolang er maar geen groene of zwarte thee in zit.

 

Voetnoten

  1. Leer en Verbonden afdeling 89
  2. 1 Kor. 3:16–17

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.