Mormonen

  • Wie zijn de mormonen?
  • Waar komt de naam mormonen vandaan?

 

Mormonen zijn lid van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, die op 6 april 1830 in Fayette (New York, VS) opgericht werd, onder leiding van de profeet Joseph Smith. Slechts een handjevol volgelingen waren er toen bij. Inmiddels telt De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen meer dan 15 miljoen leden wereldwijd.

De oprichting van de kerk was een gevolg van openbaring die aan Joseph Smith werd gegeven, nadat hij een visioen had gekregen waarin God en Christus verschenen waren. Joseph Smith had immers in gebed gevraagd welke kerk de ware kerk was. Het antwoord op zijn vraag was dat vele kerken heel wat van de waarheid in zich droegen, maar dat er telkens ook door de eeuwen heen heel veel door de mensen was veranderd en geen enkele kerk nog de ware opvolger was van de kerk die oorspronkelijk door Christus werd opgericht.

De hoofdzetel van de kerk bevindt zich in Salt Lake City (Utah, VS). Mormonen geloven in de Bijbel en in de leringen van Jezus die in openbaringen aan hedendaagse apostelen en profeten zijn gegeven. Mormonen geloven dat hun kerk dezelfde is als de oorspronkelijke kerk die Jezus stichtte toen Hij op aarde leefde 1.

 

Mormonen als bijnaam nav het Boek van Mormon

De naam ‘mormoon’ is een bijnaam omdat de kerk in het Boek van Mormon gelooft. Het Boek van Mormon is het boek dat zeer specifiek is voor de leden van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Het Boek van Mormon is een vertaling van een samenvatting van oude kronieken van Joden die uit Jeruzalem vertrokken zijn naar het oude Amerika. Hun koningen, leiders en profeten hebben in kronieken heel wat geschiedkundige verhalen evenals openbaringen neergeschreven.

Er is een tijd geweest dat mormonen niet zo blij waren met de bijnaam, maar tegenwoordig wordt de naam door hen zelf gebruikt, hoewel men duidelijk stelt dat de naam van de kerk niet de mormoonse kerk is, maar wel De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen.

Mormonen zijn christenen2 omdat ze Christus als hun leidende figuur beschouwen. Vele andere christenen beschouwen hen niet als één van hen omdat mormonen op sommige doctrine punten afwijken van de mainstream christelijke kerken.

 

Voetnoten

  1. zie Efeziërs 2:19-20, 4:11-14
  2. zie ook “mormonen zijn christenen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.