Mormoons tempelkleed

  • Wat is een tempelkleed?
  • Wat zijn garments?
  • Dragen mormonen speciale kleding?
  • Dragen mormonen uiterlijke kenmerken van hun geloof?

 

Ieder geloof kent meestal wel enkele symbolen. Sommige van die symbolen zijn vaak terug te vinden in kleding. Joden hebben hun keppeltje, vele christenen dragen een kruisje, nonnen een habijt, moslima’s een hoofddoek. Bedienaars van een religie hebben nog vaker specifieke kleding. De vroegere soutane, een witte boord, de kazuifel…

Mormonen hebben ook hun heilige kleding, alleen minder zichtbaar. Ze dragen een tempelkleed of temple garments. Dit staat symbool voor de verbonden die ze gesloten hebben in de tempel 1. Ze dragen dit op hun lichaam, als ondergoed. Het verschilt niet zo veel van normaal ondergoed, het is alleen wat langer op de armen en benen en bevat enkele heilige symbolen.

Voor leden van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen is dit symbool een herinnering aan hun heilige verbonden 2 en daarom wordt het met eerbied behandeld. Deze tempelkleden zal nooit zomaar rondslingeren op de grond of publiek zichtbaar aan een wasdraad gehangen worden. Mormonen hopen ook dat anderen dit onderwerp met respect benaderen, net zozeer als men respect heeft voor andere religieuze symbolen.

 

Er is niks magisch aan dit ondergoed

Omdat dit ondergoed symbool staat voor heilige verbonden, geloven leden van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen dat het tevens een symbool is van de belofte van God om hen die zich aan hun heilige verbonden houden, te beschermen.

Sommige mormonen geloven hier vooral in qua spirituele bescherming, anderen nemen de betekenis van een schild meer letterlijk. Zo gaan er inderdaad verhalen over mensen die uit een brandend gebouw worden gehaald en niet verbrand zijn op hun lichaam waar ze hun tempelkleed dragen. Deze verhalen zijn wat ze waard zijn voor wie er in gelooft.

Maar tegelijk zijn ze natuurlijk een makkelijk mikpunt voor spot. Dit letterlijk geloof in bescherming is de oorzaak waarom er naar gerefereerd wordt als magisch ondergoed. Maar geen enkele mormoon gelooft in magie, wel in de almachtige God die bescherming kan bieden indien nodig en wenselijk.

 

Andere bijzondere kleding

In hun dagelijks leven hebben leden van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen dus enkel hun speciale ondergoed aan. In de tempel echter hebben ze bij de meest heilige rituelen ook nog een andere kleding, de kleding van het priesterschap. Dit wordt enkel in de tempel gedragen en is gebaseerd op bijbelse teksten. Iedereen draagt dezelfde kleding, zonder onderscheid in rang of roeping. Het pas begiftigde lid ziet er in de tempel net het zelfde uit als een apostel. Voor God is iedereen gelijk.

Mormonen zullen weinig praten over hun heilige symbolen uit respect. Er is niks geheim aan, maar wat er in de tempel gebeurt is van zo’n grote waarde, dat men enkel hierover in de tempel wil praten. Het is voor mormonen dan ook kwetsend als men net over deze symbolen grappen maakt of zich laatdunkend uitlaat.

 

Hoe zien deze heilige mormoonse gewaden er uit?

Het ondergoed bestaat uit twee delen, is wat langer op de benen en mouwen en bevat heilige symbolen. Het is enkel via speciale winkels of online te koop bij De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen op voorlegging van een tempelaanbeveling.

Ook de andere tempelkleding ofwel de kleding van het priesterschap is niet zomaar te krijgen. Het bestaat uit diverse onderdelen zoals een opperkleed, een hoofdbedekking en een voorschoot.

Bekijk het zelf in deze video:

 

Voetnoten

  1. zie hier voor meer over tempels
  2. Enkel leden die hun begiftiging hebben gehad, dragen deze garments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.