Kerstboom - Mormonen houden van Kerstmis

  • Gaan Mormonen om middernacht naar de kerk?
  • Hoe vieren Mormonen Kerstmis?
  • Hebben Mormonen een kerstboom?
  • Geven Mormonen cadeau’s met Kerstmis?

 

Mormonen vieren zeker Kerstmis. Net zoals andere christenen staan Mormonen stil bij de echte betekenis van Kerstmis. Kerstmis is immers één van de twee grote feesten omtrent het leven van Christus en Christus staat centraal in De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen.

 

Kerstmis is als herinnering aan de geboorte van Christus een dag die veel aandacht krijgt bij Mormonen. De weken voor Kerstmis staan vaak in het teken van alle lessen die Christus heeft bijgebracht in zijn evangelie. Mormonen zullen zich daarom dikwijls in die kerstperiode inzetten voor diegene die het minder goed hebben.

 

Mormonen hechten ook veel belang aan familie. Gezin en familie staan centraal in de Mormoonse cultuur en op Kerstmis willen ze dan ook in de eerste plaats samen zijn met hun familie. Kerstmis wordt dus meestal vrij traditioneel gevierd, vaak in huiselijke kring met familie om hen heen. Het is daarbij zeker geen uitzondering dat er mensen uitgenodigd worden die het minder goed hebben of eenzaam zijn.

 

Mormonen gaan enkel op zondag naar de kerk. Dus tenzij Kerstmis op een zondag valt, gaan Mormonen niet naar de kerk. Ze hebben dan ook geen gebruik van een speciale viering, al dan niet om middernacht, op Kerstmis. De avondmaalsdienst voor Kerstmis zal echter wel een accent leggen op de komende kerst.

 

Lezen in de Schriften

 

Een gebruik dat je wel vaak aantreft in Mormoonse gezinnen, is dat men op Kerstmis het Bijbelse kerstverhaal voorleest. Mormonen gebruiken daarbij vaak meer dan alleen het klassieke verhaal uit het Nieuwe Testament: ze gebruiken ook verwijzingen uit andere Schriften1, zoals het Boek van Mormon, waarin Jezus ook de centrale figuur is.

 

Heel wat Mormonen zullen niet alleen uit de Schriften lezen, maar ook samen kerstliedjes zingen. Niet alleen omwille van de sfeer en gezelligheid, maar ook omdat de teksten vaak een mooie boodschap over de geboorte van Christus bevatten. Vaak wordt er ook geluisterd naar muziek van het wereldberoemde Mormon Tabernacle Choir, die al vele kerstcd’s heeft uitgebracht.

 

Verder vind je bij Mormonen ook de culturele gebruiken omtrent Kerstmis terug die gelden bij de meeste mensen. Zo zal er bijna in alle Mormoonse gezinnen een kerstboom te vinden zijn, vaak versierd met een kerststal.

 

Onder die boom kan men dan ook vaak pakjes aantreffen. Het geven van cadeau’s op Kerstmis is geen typisch Mormoons gegeven en hangt dan ook vaak af wat gebruikelijk is in de plaatselijke cultuur of in hun familie.

 

Voetnoten

  1. Mormonen kennen nog andere Heilige Schriftuur buiten de Bijbel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.